Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

 

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την ανάθεση του έργου του καθαρισμού και της φύλαξης των χαλιών σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο. Ωστόσο, εξίσου πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν νιώθουν άνετα με την ανάθεση αυτού του έργου σε ειδικούς, και προτιμούν τον καθαρισμό των χαλιών στο σπίτι. 

 

Ο καθαρισμός των χαλιών αποτελεί ένα έργο το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο για λόγους καθαριότητας, αλλά και για λόγους συντήρησης των χαλιών. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να καθαρίσετε σωστά τα χαλιά σας στο σπίτι, τι θα πρέπει να προσέξετε, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναθέσετε το έργο σε ειδικούς. 

Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι μόνοι σας

Πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα, είναι αρκετά σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα του χαλιού, έτσι ώστε να δείτε αν το χαλί μπορεί να βραχεί, καθώς και τον ιδανικό τρόπο για καθάρισμα. Για παράδειγμα, τα συνθετικά χαλιά μπορούν να βραχούν με νερό. Τα μεταξωτά και τα χειροποίητα χαλιά από την άλλη, χάρη στην ιδιαίτερη κατασκευή τους, δε θα πρέπει να έρθουν καθόλου σε επαφή με αυτό, και απαιτούν ξηρό καθάρισμα.  

 

Αφού λοιπόν γίνει το πρώτο βήμα για την επιλογή του κατάλληλου είδους καθαρισμού,  ακολουθεί το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, όποιο είδος καθαρισμού και να επιλέξετε. Με την ηλεκτρική σκούπα απορροφάται και η σκόνη η οποία μπορεί να έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό του χαλιού. 

 

Τι περιλαμβάνει το ξηρό καθάρισμα χαλιών;

Μόλις ολοκληρωθεί το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη μαγειρική σόδα. Απλώστε την σε όλη την επιφάνεια του χαλιού και βεβαιωθείτε ότι κάθε σημείο έχει αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη σκόνη. Αφήστε την μερικές ώρες να δράσει. Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την αφαιρέσετε με προσεκτικό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Με τη μέθοδο αυτή, όχι μόνο θα παρατηρήσετε διαφορές στις αποχρώσεις του χαλιού, αλλά θα απομακρύνετε ακάρεα και άλλους ρύπους.

 

Τι περιλαμβάνει το κλασικό καθάρισμα με νερό; 

Στην περίπτωση όμως πιο επίμονων λεκέδων, καθώς και αν το χαλί το επιτρέπει, μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας καθαριστικό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμείξετε τρία μέρη χλιαρό νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, βουτήξτε μια μικρή βούρτσα και τρίψτε τους λεκέδες με μαλακές κινήσεις, προς μια κατεύθυνση. Μην παραλείψετε το τίναγμα του περιττού νερού από την βούρτσα.

Τι θα πρέπει να προσέξετε στον καθαρισμό του χαλιού 

Αν και ο καθαρισμός του χαλιού είναι ιδιαίτερα πρακτική και αποτελεσματική επιλογή, υπάρχουν μερικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να προσέξετε.

  • Αποφύγετε τα βαριά χημικά απορρυπαντικά, καθώς ενέχει ο κίνδυνος να αφήσουν κατάλοιπα τα οποία συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών. Τα φυσικά συστατικά, όπως η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι αποτελούν ιδανική επιλογή για το καθάρισμα ήπιων λεκέδων, ή την τακτική αναζωογόνηση του χαλιού. 
  • Εφαρμόστε το στέγνωμα στον ήλιο μόνο σε ανοιχτόχρωμα χαλιά, χωρίς έντονες αποχρώσεις. Στα έντονα, ή στα σκουρόχρωμα χαλιά υπάρχει κίνδυνος να ξεβάψουν, ή να αλλοιωθεί το χρώμα τους. 
  • Προτιμήστε έναν εσωτερικό χώρο, ή έναν χώρο στο μπαλκόνι που να μην έρχεται απευθείας σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και να μην έχει υγρασία.

Πότε θα πρέπει να αναθέσετε τον καθαρισμό των χαλιών στους ειδικούς; 

Αν και ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι είναι μια ιδιαίτερα πρακτική λύση, μερικές φορές δεν είναι αρκετή. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η βοήθεια από ειδικό. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε, ή για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε τα χαλιά σε ένα ταπητοκαθαριστήριο, ένα φορητό συνεργείο μπορεί να έρθει κατόπιν ραντεβού στον χώρο σας και να πραγματοποιήσει επιτόπιο καθαρισμό στα χαλιά σας. Μάλιστα, ο επιτόπιος καθαρισμός είναι απαραίτητος στις εξής περιπτώσεις: 

 

  • Χειροποίητα χαλιά: Ο ξηρός καθαρισμός αποτελεί την πιο ασφαλή μέθοδο καθαρισμού και απολύμανσης ενάντια στα ακάρεα, χωρίς να προκαλεί κάποια ζημιά στην ευαίσθητη σύνθεση των χειροποίητων χαλιών. Πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο συνεργείο με ειδικό αφροπαραγωγό. 
  • Δύσκολοι λεκέδες: Ορισμένοι δύσκολοι λεκέδες, όπως αυτός του κρασιού, οι οποίοι δεν φεύγουν με φυσικά καθαριστικά, απαιτούν ισχυρά, αλλά ταυτόχρονα οικολογικά απορρυπαντικά, τα οποία εισχωρούν βαθιά στις ίνες του χαλιού και δεν αφήνουν επικίνδυνα υπολείμματα. 
  • Έντονα ή σκούρα χρώματα: Όπως είπαμε και παραπάνω, η επαφή της ηλιακής ακτινοβολίας με τα έντονα χρώματα μπορεί να συμβάλλει στην αλλοίωση των χρωμάτων. Εξίσου μεγάλη βλάβη μπορεί να κάνει και η υγρασία που θα παραμείνει στο χαλί. Συνεπώς, για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του χαλιού είναι σημαντικό να μην έρθει σε επαφή με νερό και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με ξηρό καθαρισμό. 

 Η Expert Clean είναι ειδική στον επιτόπιο καθαρισμό όλων των ειδών χαλιών, με τη χρήση ασφαλών και φιλικών για το περιβάλλον απορρυπαντικών. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για τον ασφαλή και αποτελεσματικό καθαρισμό των χαλιών σας. 

 

Κλείστε το ραντεβού σας για κατ’ οίκον καθαρισμό χαλιών.