Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι: Πότε μπορείτε να τον κάνετε μόνοι σας & πότε χρειάζεστε τους ειδικούς

 

Καθώς το καλοκαίρι μας έχει επισκεφθεί για τα καλά, είναι αναμενόμενο να αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε με τα χαλιά μας. Πολύς κόσμος επιλέγει να δώσει τα χαλιά του για καθαρισμό και φύλαξη στις εγκαταστάσεις κάποιου ταπητοκαθαριστήριου, αλλά κάποιοι δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους χαλιά και προτιμούν τον καθαρισμό στο σπίτι.

Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι μπορεί να γίνει με δύο μεθόδους. Είτε να πλύνετε μόνοι σας τα χαλιά σας και να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον ήλιο, είτε να κλείσετε ραντεβού στο ταπητοκαθαριστήριο και να έρθει φορητό συνεργείο στο χώρο σας για καθαρισμό κατ’ οίκον. Στη δεύτερη περίπτωση, ο καθαρισμός των χαλιών θα είναι ξηρός και αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πότε πρέπει να επιλέξετε τη μία λύση και πότε την άλλη; Διαβάστε παρακάτω, για να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των χαλιών σας.

 

Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι μόνοι σας

Ο καθαρισμός χαλιών με το λάστιχο στο μπαλκόνι είναι ασφαλής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται σε όλες τις άλλες, αν δεν θέλετε να καταστρέψετε το χαλί σας.

  • Η διαβροχή με νερό μπορεί να γίνει μόνο σε συνθετικά χαλιά. Τα μεταξωτά και χειροποίητα χαλιά απαγορεύεται να βραχούν και μπορούν να πλυθούν μόνο με ξηρό καθαριστικό.
  • Προτιμήστε τα φυσικά υλικά και αποφύγετε τα βαριά χημικά απορρυπαντικά που αφήνουν κατάλοιπα και προκαλούν αλλεργίες. Η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι θεωρούνται άψογα καθαριστικά, είναι αντιμικροβιακά και είναι ιδανικά για ήπιους λεκέδες ή για την τακτική αναζωογόνηση του χαλιού.
  • Το στέγνωμα στον ήλιο πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ανοιχτόχρωμα χαλιά χωρίς έντονες αποχρώσεις. Τα υπόλοιπα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεβάψουν και να αλλοιωθούν τα χρώματά τους.
  • Για το στέγνωμα, πρέπει να υπάρχει κάποιος χώρος, είτε εσωτερικός είτε στο μπαλκόνι, ο οποίος να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου και να μην έχει υγρασία.

 

Επιτόπιος καθαρισμός χαλιών με φορητό συνεργείο ταπητοκαθαριστήριου

Αν το να κάνετε τον καθαρισμό των χαλιών μόνοι σας στο σπίτι δεν είναι επιλογή, καθώς δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε το φορητό συνεργείο του ταπητοκαθαριστηρίου μπορεί να έρθει κατόπιν ραντεβού στο χώρο σας και να καθαρίσει με επαγγελματική αποτελεσματικότητα τα χαλιά. Αυτό θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στις εξής περιπτώσεις:

  • Για τα χειροποίητα χαλιά, ο ξηρός καθαρισμός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να καθαριστούν βαθιά, να απολυμανθούν ενάντια στα ακάρεα και ταυτόχρονα να μην πάθει ζημιά η ευαίσθητη σύνθεσή τους. Ο ξηρός καθαρισμός γίνεται μόνο από εξειδικευμένο συνεργείο με ειδικό αφροπαραγωγό.
  • Για τους δύσκολους λεκέδες, αν αυτοί δεν φεύγουν με τα φυσικά καθαριστικά, καλό είναι να εμπιστευθείτε τους ειδικούς, οι οποίοι διαθέτουν πανίσχυρα αλλά συγχρόνως οικολογικά απορρυπαντικά που εισχωρούν βαθιά στις ίνες του χαλιού, αλλά δεν αφήνουν επικίνδυνα υπολείμματα.
  • Αν το χαλί έχει σκούρα ή έντονα χρώματα και μοτίβα, τότε δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τον ήλιο, για να στεγνώσει. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να μη μείνει υγρασία στο εσωτερικό του, κάτι που είναι καταστροφικό για το χαλί, είναι να μην έρθει σε επαφή με το νερό, αλλά η διαδικασία να ολοκληρωθεί με ξηρό καθαρισμό.

Κλείστε το ραντεβού σας για κατ’ οίκον καθαρισμό χαλιών.