
Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές θέλετε το σπίτι σας να λάμπει, για να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας, οπότε λογικά το καθάρισμα των καναπέδων σας θα είναι στις πρώτες σας προτεραιότητες. Το θέμα είναι ότι ο καθαρισμός καναπέ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αφού οι λεκέδες συχνά δεν απομακρύνονται με τίποτα, ενώ χρειάζεται προσοχή και στα καθαριστικά που θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το ύφασμα. Προτού, λοιπόν, πάρετε… σφουγγάρι και σαπούνι, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε, αν θέλετε να έχετε αποτέλεσμα χωρίς να καταστρέψετε ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία του σαλονιού σας.
Απομάκρυνση Σκόνης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε τη σκόνη από τον καναπέ σας. Η σκόνη συγκεντρώνεται σε αυτόν ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες μετά τον καθαρισμό του, οπότε είναι γενικά ένας άνισος και ατέρμονος αγώνας, όμως αν δεν την απομακρύνετε θα συγκεντρωθούν ακάρεα στα μαξιλάρια και τα υφάσματα του καναπέ. Τα ακάρεα είναι μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι και προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Σαν πρώτο βήμα αντιμετώπισης προτείνουμε την ηλεκτρική σκούπα, όμως προσέξτε να έχετε βάλει το σωστό εξάρτημα, για να μην γρατζουνίσετε την επιφάνεια του καναπέ.
Καθαριστικό
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στον καθαρισμό καναπέδων είναι τι απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Και αυτό επειδή το καθαριστικό που είναι κατάλληλο για υφάσματα, είναι πλήρως ακατάλληλο για δέρμα και αντίστροφα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε στους υφασμάτινους καναπέδες είναι να αφαιρέσετε το κάλυμμα των μαξιλαριών και να τα πλύνετε στο χέρι με κάποιο οικολογικό απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα, ενώ για όλους τους υπόλοιπους καναπέδες σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με το κατασκευαστή, για να σας δώσει αυτός οδηγίες για το πώς πρέπει να τους πλύνετε. Μια φυσική και εύκολη λύση είναι να βρέξετε ένα πανί με λίγο νερό και ξύδι ή αμμωνία και να περάσετε απαλά την επιφάνεια του καναπέ. Είναι μια ασφαλής κίνηση, όμως δυστυχώς δεν είναι πάντα και τόσο αποτελεσματική.
Ατμοκαθαριστής
Βαθύς καθαρισμός καναπέ επιτυγχάνεται και με ατμοκαθαριστή, ο οποίος με τη δύναμη του ατμού «ανοίγει» τους πόρους του υφάσματος, για να απομακρυνθεί και το τελευταίο κατάλοιπο λεκέ. Αν δεν έχετε ατμοκαθαριστή, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο μετά το πέρασμα με τον ατμοκαθαριστή θα χρησιμοποιήσει καθαριστικά, που σέβονται τη σύνθεση του καναπέ και καθαρίζουν χωρίς να αφήνουν υπολείμματα και επιβλαβή χημικά.
Στέγνωμα
Μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά και το στέγνωμα, ώστε να μη μείνει ίχνος υγρασίας στον καναπέ. Αν κάνετε μόνοι σας τον καθαρισμό, τότε το ιδανικότερο είναι να βγάλετε τον καναπέ έξω στον ήλιο, ο οποίος είναι καλός όχι μόνο για το στέγνωμα αλλά και για την εξάλειψη των μικροοργανισμών. Θέλει, όμως, προσοχή στους σκουρόχρωμους καναπέδες, για να μην ξεβάψουν. Εναλλακτικά, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν φορητά μηχανήματα που εξαλείφουν την υγρασία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.