Ο καιρός έχει αρχίσει σιγά σιγά να ζεσταίνει και είναι λογικό να σκεφτόμαστε όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι μας, πριν έρθει το καλοκαίρι και πιάσουν οι έντονες ζέστες. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι το μάζεμα των χαλιών, το οποίο καλό είναι να γίνει πριν το τέλος της άνοιξης, ώστε τα χαλιά να προστατευθούν από τη σκόνη. Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε στην αποθήκευση των χαλιών κατά τους θερινούς μήνες; Η φύλαξη χαλιών, είτε γίνεται στο σπίτι είτε στο ταπητοκαθαριστήριο, έχει ορισμένους κανόνες που δεν πρέπει να τους ξεχνάμε για το καλό των πολύτιμων χαλιών μας.
Αποφυγή υγρασίας
Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε στη φύλαξη χαλιών είναι να τα τοποθετήσετε σε ένα μέρος που δεν έχει καθόλου υγρασία. Όσο καλά και αν τα έχετε καλύψει, τα χαλιά υποφέρουν στην υγρασία. Συνεπώς, καλό είναι να αποφύγετε αποθήκες και υπόγεια που δεν έχουν καλή μόνωση, γιατί είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο το χαλί να έχει γεμίσει μύκητες και μούχλα. Αν επιλέξετε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο με υπηρεσία φύλαξης χαλιών, τότε σας προτείνουμε να επιθεωρήσετε τους χώρους αποθήκευσης, ώστε να γνωρίζετε ότι είναι οι κατάλληλοι για όλους τους τύπους χαλιών.
Σωστή αποθήκευση
Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί, όταν αποθηκεύουν τα χαλιά τους στο σπίτι, είναι ότι δεν προσέχουν το πώς τα διπλώνουν και πού τα βάζουν. Ο σωστός τρόπος να μαζεύουμε τα χαλιά είναι να τα τυλίγουμε σε ρολό, ώστε να μην τσακίσουν. Έπειτα, πρέπει να τα αφήνουμε σε οριζόντια θέση, γιατί στην κάθετη η βαρύτητα θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί υπερβολικά το κάτω μέρος του χαλιού. Στα ταπητοκαθαριστήρια, τα χαλιά αποθηκεύονται σε ειδικά ράφια, τα οποία τους αφήνουν χώρο να αναπνεύσουν και αποτρέπουν το συνωστισμό. Καλό είναι να το λάβετε αυτό υπόψη στο σπίτι και να μην βάλετε το χαλί σε κάποιο πατάρι, κάτω ή δίπλα σε βαριά αντικείμενα. Ειδικά τα χειροποίητα χαλιά ενδέχεται να αποκτήσουν ανεπανόρθωτα σημάδια με τέτοιες πρακτικές.
Καλό στέγνωμα
Είναι σύνηθες να πλένουμε τα χαλιά πριν τα αποθηκεύσουμε για το καλοκαίρι. Αυτό, όμως, ενέχει τον κίνδυνο να τα τυλίξουμε στη νάιλον σακούλα χωρίς να έχουν στεγνώσει εντελώς καλά. Όταν αφήνουμε τα χαλιά να στεγνώσουν κάτω από τον ήλιο, πέρα από το γεγονός ότι βλάπτουμε τις ίνες τους, ξεγελιόμαστε κιόλας. Μπορεί στην επιφάνειά τους να φαίνονται στεγνά, όμως στο εσωτερικό τους η υγρασία είναι αδύνατο να φύγει με λίγες ώρες στη ζέστη. Απαιτείται να στεγνώσουν καλά για αρκετές ώρες ή ακόμα και μέρες σε χώρο χωρίς υγρασία, όπως συμβαίνει στα ταπητοκαθαριστήρια. Αλλιώς, η υγρασία θα εγκλωβιστεί μέσα στο νάιλον περιτύλιγμα και θα αποτελέσει την τέλεια φωλιά για μύκητες, βακτήρια και άλλα μικρόβια.