Καθαρισμός χαλιών και παιδιά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

καθαρισμος χαλιων

 

Όλοι όσοι έχουν χαλιά στο σπίτι, αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός τους, όμως από την άλλη διστάζουν, επειδή δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς αυτός πρέπει να γίνεται και υπό ποιες προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχει η μέγιστη ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι ο καθαρισμός χαλιών δεν διαφέρει όταν μιλάμε για ένα σπίτι με παιδιά σε σχέση με ένα σπίτι μόνο με ενήλικες, απλώς υπάρχουν κάποιες πρόσθετες οδηγίες που καλό θα είναι να τηρούνται από όλους τους γονείς. Διαβάστε παρακάτω για να είστε πλήρως ενημερωμένοι και να ζείτε με τα παιδιά σας σε ένα καθαρό σπίτι με υγιεινό περιβάλλον.

Γιατί πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός χαλιών;

Είναι απίστευτο το πόση σκόνη μαζεύουν τα χαλιά, ένα είδος βρομιάς που εμείς δε βλέπουμε καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Παράλληλα με τη σκόνη ή μάλλον εξαιτίας αυτής, συγκεντρώνονται στα χαλιά τα ακάρεα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, που τρέφονται από τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας, πολλαπλασιάζονται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς και μπορούν μέσα λίγο καιρό να απαριθμούν μερικά εκατομμύρια πληθυσμό σε λίγα μόλις εκατοστά χαλιού. Τα ακάρεα αλλά και γενικά η σκόνη ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά και μάλιστα όχι μόνο σε αυτά που έχουν άσθμα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ο καθαρισμός χαλιών είναι, βεβαίως, απαραίτητος για όλα τα σπίτια, αφού τα ακάρεα προκαλούν προβλήματα και στους ενήλικες. Όμως, αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, τότε πρέπει να γίνεται πολύ τακτικότερα. Συγκεκριμένα, ενώ γενικά προτείνεται να γίνεται επαγγελματικός βαθύς καθαρισμός των χαλιών μία με δύο φορές το χρόνο, όταν πρόκειται για χαλιά, με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά άμεσα, τότε ιδανικά ο καθαρισμός αυτός συνιστάται να γίνεται μία φορά το μήνα.

Καθαριστικά χαλιών

Τα βαριά χημικά απορρυπαντικά είναι πολύ πιθανό να αφήσουν κατάλοιπα και να επηρεάσουν αρνητικά τον παιδικό οργανισμό προκαλώντας αλλεργίες και δύσπνοια. Για να μην προκληθούν δηλαδή σοβαρότερα ή τα ίδια προβλήματα με αυτά που πήγαν να αποφευχθούν με τον καθαρισμό, πρέπει το πλύσιμο των χαλιών να γίνεται με βιολογικά καθαριστικά, τα οποία είναι υποαλλεργικά και δεν αφήνουν υπολείμματα που μπορούν να βλάψουν τους ευπαθείς οργανισμούς.

Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι

Ένα πρόβλημα που σκέφτονται όλοι οι γονείς με τον καθαρισμό των χαλιών είναι ότι θα πρέπει να μείνει το σπίτι γυμνό από χαλιά, για να πάνε αυτά στο ταπητοκαθαριστήριο, ενώ αν τα πλύνουν μόνοι στο σπίτι, τότε δεν θα γίνει καλή δουλειά. Φυσικά, ένα σπίτι με γυμνό δάπεδο είναι επικίνδυνο για τα παιδιά που μπορεί να τραυματιστούν παίζοντας. Υπάρχει λύση για αυτό το πρόβλημα. Ο επί τόπου ξηρός καθαρισμός των χαλιών στο σπίτι. Σε αυτόν, έρχεται το συνεργείο του ταπητοκαθαριστηρίου στο σπίτι και πλένει με ξηρό αφρό το χαλί, ώστε να απομακρυνθούν όλοι οι λεκέδες χωρίς να βραχεί το χαλί, οπότε αυτό είναι αμέσως έτοιμο προς χρήση.