Λίγα λόγια για τον καθαρισμό των χαλιών σας

καθαρισμος χαλιων

 

Τα χαλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης ενός σπιτιού- είναι επένδυση, κομμάτι στυλ, ένδειξη χαρακτήρα και δείκτες γούστου και κομψότητας. Στολίζουν το σπίτι, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια αίσθηση γαλήνης και θαλπωρής, που αγκαλιάζουν το σώμα.

 Ο καθαρισμός των χαλιών, όμως, αναμφίβολα είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, απαραίτητη τουλάχιστον κάθε 12-18 μήνες (στις περιπτώσεις μάλιστα ύπαρξης παιδιών ή κατοικιδίων στην οικογένεια, για λόγους υγιεινής επιβάλλεται να περιποιείστε τα χαλιά σας πιο συχνά, περίπου 2 με 3 φορές το χρόνο).

Τα ταπητοκαθαριστήρια αποτελούν την εύκολη λύση. Μια λύση που θα σας λύσει τα χέρια, ειδικά στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Θα παραλάβετε τα χαλιά σας καθαρά, χωρίς να έχετε κουραστεί στο παραμικρό τρίβοντας τους λεκέδες. Παρ’  όλα αυτά, καλό θα ήταν να μην αφήνετε τυχόν λεκέδες να ζουν μέσα στις ίνες τους μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά να εφαρμόζετε κάποιες πρακτικές συμβουλές καθαρισμού τους, μέχρι το τηλεφώνημα στο ταπητοκαθαριστήριο.  

Κατά τον καθαρισμό των χαλιών σας, είναι απαραίτητο να λάβετε κάποια πράγματα υπ’ όψιν σας, για να μπορείτε να τα απολαμβάνετε ζωντανά για μια ζωή αλλά και για να μην σκέφτεστε ότι τα παιδιά σας και εσείς είστε εκτεθειμένοι σε ακάρεα και βρωμιές. 

·     Ζωντάνια χρωμάτων και αποχρωματισμός: το χρώμα του χαλιού σας είναι το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό του. Είναι ο λόγος για τον οποίο το επιλέξατε. Για το λόγο αυτό πρέπει να φροντίσετε να παραμείνει ζωντανό «σαν καινούργιο». Την πρώτη φορά, λοιπόν, που θα καθαρίσετε το χαλί σας στο σπίτι, επιλέξτε να το κάνετε σε ένα σημείο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από κάποιο έπιπλο ή σε μια γωνία. Αυτό διαφυλάσσει ότι αν συμβεί κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο, η ζημιά θα είναι τοπική και δε θα καταστρέψει τη συνολική του εμφάνιση. Νοτίστε ένα πανί με το καθαριστικό σαπούνι που θα χρησιμοποιήσετε και τοποθετήστε το πάνω στο σημείο 0 του χαλιού. Αν οι ίνες του χαλιού σας δεν αλλοιωθούν χρωματικά, μπορείτε να καθαρίσετε με τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο χαλί.

·        Βήματα καθαρισμού: χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και το εξειδικευμένο καθαριστικό προϊόν που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν προτιμήσετε υγρό καθάρισμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο στέγνωμα  του χαλιού. Είναι απαραίτητο το χαλί να στεγνώσει επαρκώς πριν την αποθήκευσή του, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας και φθοράς των κόμπων.

·        Αν τα χαλιά σας είναι ανοιχτόχρωμα και  κατ’ επέκταση λερώνονται εύκολα, η πιο σωστή επιλογή είναι η αγορά μιας επαγγελματικής σκούπας καθαρισμού  εξειδικευμένης για οικιακή χρήση. Με αυτό τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη, καθώς οι ανάγκες σας είναι αυξημένες λόγω της «ορατότητας» των λεκέδων.

·        Καθαρισμός ατμού: οι περισσότερες επαγγελματικές σκούπες οικιακής χρήσης είναι σκούπες ατμού. Λειτουργούν με «εκτόξευση» ατμού στις ρίζες του χαλιού και απορρόφηση της βρωμιάς που διαλύεται. Ο ατμός έχει την ιδιότητα να φρεσκάρει τα χαλιά, όχι όμως και να τα καθαρίζει. Τη δυνατότητα αυτή την έχουν μόνο οι σκούπες με λειτουργίες εκτόξευσης και αναρρόφησης. 

 

 Βασικό tip για τον καθαρισμό των λεκέδων είναι ο καθαρισμός τους αμέσως μόλις λερωθούν. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην επεκταθεί η βρωμιά. Αν δράσετε άμεσα, ο λεκές δε θα ποτίσει και δε θα φτάσει στους κόμπους.