Δείτε πώς θα φρεσκάρετε τα χαλιά σας πριν τα στρώσετε

φρεσκαρισμα χαλιού με ελαφρύ σαπούνισμα

Το φθινόπωρο είναι καθ’ οδόν και ήδη είμαστε πολλοί αυτοί που ανυπομονούμε να στρώσουμε τα χαλιά και να κάνουμε πάλι χειμερινή τη διακόσμηση του σπιτιού. Άλλωστε, η θαλπωρή που μας προσφέρουν τα χαλιά μας είναι ασύγκριτη!

Το θέμα, βέβαια, είναι τι πρέπει να κάνουμε προτού στρώσουμε τα χαλιά. Πώς θα γίνει το σωστό φρεσκάρισμα χαλιών, ώστε να τα χαρούμε με ασφάλεια και υγιεινή μέσα στο σπίτι; Ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά και γενικά ευπαθείς οργανισμούς, ο καθαρισμός των χαλιών είναι πολύ σημαντικός, για να αποφευχθούν αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας.

Το πώς πρέπει να φρεσκάρουμε τα χαλιά μας είναι κάτι που εξαρτάται από το πού τα είχαμε αποθηκευμένα όλο το καλοκαίρι. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Φύλαξη χαλιών στο σπίτι

Πολλά νοικοκυριά επιλέγουν να πλένουν στο μπαλκόνι το χαλί, να το αφήνουν να στεγνώσει και ύστερα να το τυλίγουν σε μια πλαστική σακούλα και να το τοποθετούν για μήνες στην αποθήκη, το πατάρι ή στην καλύτερη περίπτωση κάποια ντουλάπα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε ορισμένες κομβικές κινήσεις, για να καθαρίσετε ξανά το χαλί σας, ώστε να σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές.

  • Άπλωμα στον ήλιο. Για να διώξετε την υγρασία που θα έχει μαζευτεί στο χαλί, θα πρέπει να το απλώσετε στον ήλιο. Η υγρασία θα έχει συγκεντρωθεί όχι μόνο από την αποθήκη, αλλά και επειδή το πιο πιθανό είναι ότι το χαλί δεν θα είχε στεγνώσει τελείως καλά με το πλύσιμο στο χέρι. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία εξουδετερώνει παθογόνους μικροοργανισμούς και ακάρεα σκόνης που είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες.
  • Ατμοκαθαριστής: Μια άλλη λύση, για να σκοτώσετε όλα τα μικρόβια και τα ακάρεα, είναι η δύναμη του ατμού. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αν το χαλί σας είναι μεταξωτό, χειροποίητο και γενικά ευαίσθητο.
  • Απομάκρυνση λεκέδων:  Συχνά, η υγρασία στην αποθήκη ή η σακούλα αφήνει λεκέδες πάνω στο χαλί. Αυτούς μπορείτε να τους απομακρύνετε απλώνοντας μαγειρική σόδα, την οποία θα αφήσετε να δράσει για ώρες. Έπειτα, θα τη ρουφήξετε με την ηλεκτρική σκούπα και είστε έτοιμοι! Αν ο λεκές επιμένει, μπορείτε να τρίψετε το σημείο με λευκό ξύδι διαλυμένο σε χλιαρό νερό.

Φύλαξη χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο

Στο ταπητοκαθαριστήριο το χαλί φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, όπου δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας. Παράλληλα, ο καθαρισμός του χαλιού γίνεται σχολαστικά, οπότε απομακρύνεται οποιοσδήποτε λεκές και μικρόβιο. Επιπλέον, το χαλί στεγνώνει απόλυτα, πριν κλειστεί σε οποιαδήποτε συσκευασία, ώστε οι συνθήκες φύλαξής του να είναι υγιεινές.

Αν έχετε επιλέξει τη λύση του ταπητοκαθαριστήριου για τον καθαρισμό ή/και τη φύλαξη των χαλιών σας, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Στα ταπητοκαθαριστήρια Expert Clean επιλέγονται οικολογικές μέθοδοι καθαρισμού και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο επαρκές στέγνωμα του χαλιού.

 

Επιπλέον, με την υπηρεσία της παράδοσης κατ’ οίκον, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας καλέσετε, για να σας φέρουμε το χαλί σας, φρέσκο και καθαρό, έτοιμο να το στρώσετε και να σας συντροφεύει τις πιο όμορφες στιγμές του χειμώνα σας!