Φύλαξη χαλιών: Πώς πρέπει να τα τυλίγετε

Expert clean -  Αποθήκευση Χαλιών

Κάθε χρόνο όταν ο καιρός βελτιώνεται και πλησιάζει η άνοιξη, τα χαλιά μέσα στο σπίτι αρχίζουν να μην είναι πια ευχάριστα. Είναι το χρονικό σημείο που καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τα μαζέψουμε και να τα αποθηκεύσουμε.

Στη φύλαξη χαλιών, δύο είναι οι κρισιμότερες διαδικασίες: ο καθαρισμός και το τύλιγμά τους.

Ο καθαρισμός των χαλιών προηγείται οποιασδήποτε άλλης πρακτικής, καθώς είναι πολύ σημαντικό να έχουν φύγει σκόνη, ακάρεα και λεκέδες, πριν το χαλί κλειστεί κάπου για αποθήκευση. Αν επιλέξετε να κάνετε τον καθαρισμό των χαλιών σας σε κάποιο καθαριστήριο, τότε η επιχείρηση αυτή μπορεί να αναλάβει και τη φύλαξή του. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι τόσο ο καθαρισμός όσο και η αποθήκευση θα γίνουν με απόλυτα ασφαλή τρόπο, ώστε το χαλί να φυλαχθεί κατά τους θερινούς μήνες σε συνθήκες μηδενικής υγρασίας και σκόνης.

Αν, πάντως, αποφασίσετε να καθαρίσετε και να αποθηκεύσετε το χαλί σας στο σπίτι, τότε μετά τον καθαρισμό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το χαλί έχει στεγνώσει εντελώς και του έχει φύγει στο 100% η υγρασία. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξει μούχλα και να καταστραφεί εντελώς μέχρι το επόμενο φθινόπωρο που θα το στρώσετε ξανά.

Έπειτα, σειρά έχει το σωστό τύλιγμα του χαλιού που είναι καθοριστικό για την ασφαλή αποθήκευσή του χωρίς ζημιές. Σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Το χαλί πρέπει να τυλίγεται σε ρολό. Μην το διπλώνετε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τσαλάκωμα και να ζημιές στη βάση και το πέλος.
  •  Τυλίξτε το χαλί προς την κατεύθυνση του σωρού, ώστε στο τέλος η επιφάνεια να είναι καλυμμένη προς τα μέσα. Αν ο σωρός είναι πιο σκληρός από το υπόστρωμα, τότε θα πρέπει να τυλίξετε το χαλί ανάποδα, με την επιφάνειά του προς τα έξω.
  • Πριν τυλίξετε το χαλί, τοποθετήστε στο ρολό μερικά φακελάκια λεβάντας ή κέδρου, ώστε να κρατήσετε μακριά τους σκόρους, ειδικά στα μάλλινα χαλιά. Μπορείτε να φτιάξετε και δικά σας αυτοσχέδια αντισκωριακά βάζοντας σε ένα τούλινο πουγκί ξερά κλωνάρια λεβάντας. Στα χαλιά μηχανής, μπορείτε να τοποθετήσετε και άλλα αντισκωριακά, όπως καμφορά, εφόσον δεν σας ενοχλεί η μυρωδιά. Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι δεν ξεβάφουν πάνω στο χαλί.
  • Τυλίξτε το χαλί γύρω από ένα σωλήνα στήριξης, όπως χαρτόνι. Έτσι, θα διατηρηθεί σταθερό το σχήμα του, όσο καιρό και αν κρατήσει η αποθήκευσή του. Αποφύγετε τη χρήση σωλήνα PVC, καθώς αυτό το υλικό απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν το χαλί.
  • Καλύψτε το χαλί με βαμβακερό ύφασμα (π.χ. ένα σεντόνι). Έτσι, θα το προστατέψετε από τη σκόνη και τα μικρόβια. Για πρόσθετη προστασία, το φιλμ πολυαιθυλενίου είναι το καλύτερο υλικό που χρησιμοποιούν και τα ταπητοκαθαριστήρια στη φύλαξη χαλιών.    

Το χαλί, μετά το τύλιγμά του, θα πρέπει να παραμείνει σε οριζόντια θέση και να μην πέφτει βάρος πάνω του. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί τσακίσματα που θα καταστρέψουν το πέλος και τη βάση του.