Πώς να φροντίζετε το χαλί σας

χαλια


Τα χαλιά μας, που καλύπτουν τα γυμνά, άχαρα πατώματα και προσδίδουν σε κάθε δωμάτιο ασύγκριτη θαλπωρή, είναι έργα τέχνης και έχουν μεγάλη αξία. Αφενός συναισθηματική, καθώς μας θυμίζουν κάθε στιγμή που έχουμε περάσει πάνω στην επιφάνειά τους και αφετέρου φυσικά και οικονομική, καθώς τα περισσότερα χαλιά, ειδικά τα χειροποίητα, μπορούν να στοιχίζουν μια μικρή περιουσία. Για αυτόν το λόγο είναι καλό να γνωρίζουμε πώς θα τα διατηρήσουμε φρέσκα και ζωντανά με μερικές συμβουλές φροντίδας τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς να γίνουμε υπερβολικοί, ότι τα χαλιά είναι σχεδόν ζωντανοί οργανισμοί που θέλουν εντατική περιποίηση. Αυτά, μάλιστα, που δεν είναι συνθετικά αλλά από αυθεντικό μαλλί αποτελούνται 100% από φυσικό υλικό και χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, για να μπορέσει το μαλλί να παραμείνει στην άριστη κατάσταση, στην οποία το αγοράσαμε και να διατηρήσει την ελαστικότητα και τη γυαλάδα του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι το πώς να τα καθαρίζουμε. Το προτιμότερο είναι μία φορά το χρόνο να εμπιστευόμαστε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο εξειδικευμένο στο βιολογικό καθαρισμό χαλιών. Με αυτόν τον τρόπο τα χαλιά μας θα πλένονται με ήπια, οικολογικά, βιοδιασπώμενα και υποαλλεργικά απορρυπαντικά που δεν διαβρώνουν την επιφάνεια του χαλιού μας.

Σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο πρέπει επίσης να εμπιστευθούμε τη συσκευασία και τη φύλαξη των χαλιών μας, για να είναι αυτά κατά τους θερινούς μήνες αεροστεγώς κλεισμένα σε ειδικούς χώρους προστατευμένους από την υγρασία, τον σκόρο, τις δυσάρεστες μυρωδιές και τους μικροοργανισμούς. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως το χαλί μας δεν θα καταλήξει κατεστραμμένο το φθινόπωρο που θα θελήσουμε να το ξαναστρώσουμε.

Όσο το χρησιμοποιούμε κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορούμε να χαρούμε άφοβα το χαλί μας, αλλά οφείλουμε να του φερόμαστε όπως του αξίζει. Δεν πρέπει με τίποτα να τοποθετούμε γλάστρες πάνω του, καθώς η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός του. Επιπλέον, μπορούμε να το καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα, αλλά με φειδώ, δηλαδή όχι παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα και χωρίς να γρατζουνάμε έντονα την επιφάνειά του. Αν θέλουμε να το φρεσκάρουμε χωρίς να το πάμε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο μπορούμε να το περνάμε με μια μαλακή βούρτσα βουτηγμένη σε διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξύδι και τρία μέρη χλιαρό νερό πάντα προς τη φορά του πέλους.

Απαγορεύεται αυστηρά να το πλένουμε με συμβατικά, τοξικά απορρυπαντικά και με λάστιχο, όπως συνηθίζουν πολλοί, καθώς όπως είπαμε για τον βαθύ καθαρισμό του χαλιού αρμόδια είναι μόνο τα ταπητοκαθαριστήρια. Επίσης, ταλαιπωρούμε πολύ το χαλί μας, αν το τινάζουμε και το χτυπάμε σε κάποια σκληρή επιφάνεια, για να απομακρυνθεί η σκόνη του. Για την απομάκρυνση της σκόνης μόνο η ηλεκτρική σκούπα είναι ενδεδειγμένη. Τέλος, ό,τι χειρότερο για τα χρώματα του χαλιού μας είναι να το αφήνουμε να στεγνώνει κάτω από τις ακτίνες του ηλίου. Αν το πλύναμε με ξύδι ή απλά έπεσε κάποιο υγρό πάνω του, πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει σε κάποιο σκιερό μέρος που να αερίζεται όμως καλά, για να φύγει η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Αν ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές, θα μπορούμε να χαιρόμαστε ολόφρεσκο και λαμπερό το χαλί μας για πάρα πολλά χρόνια!